Får man renovera badrummet själv?


En fundering som många har är om man får renovera i sitt badrum på egen hand.

Det finns ingen lag som säger att man inte får renovera badrummet själv. Undantaget är elarbeten och åtgärder som kräver bygganmälan eller bygglov. Hit hör vanligen att ändra värmesystem eller flytta golvbrunn. Dessa VVS-arbetet är klokt att överlåta till fackman. Ur försäkringssynpunkt är det viktig att fotografera varje moment för att kunna visa att arbetet skett på ett fackmässigt sätt och enligt gällande byggnormer.

Vilka byggnormer gäller vid badrumsrenovering?

Vid badrumsrenovering är det viktigt att allt arbete utförs på ett fackmannamässigt sätt. Det betyder att arbetet ska hålla samma standard och uppfylla samma byggnormer som om det utförts av en auktoriserad fackman, alltså hantverkare eller yrkesman som har en specialiserad skicklighet och behörighet som har auktoriserats genom någon av de branschorganisationer som berör badrumsrenoveringar.

Här är en översikt över de olika aktörer som har byggregler och byggnormer som är viktiga att följa för att göra en fackmässigt utförd badrumsrenovering. Har man koll på dessa inför en renovering så är man väl förberedd inför en badrumsrenovering, oavsett hur mycket man tänker göra själv:

  • GVK, Golvbranschens våtrumskontroll, ger ut branschregler för tätskikt i våtrum.
  • BKR, Byggkeramikrådet, ger ut Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum (BBV) som bland annat inkluderar riktlinjer för att mäta golvlutning i våtrum.
  • Säker Vatten, branschregler för säker vatteninstallation
  • MVK, Måleribranschens våtrumskontroll, ger ut branschregler för målade våtrumssystem
  • Boverket, myndigheten som bland annat berör byggande och renovering och vilka regler och krav som gäller vid renovering av badrum

Gäller försäkringen om man renoverar badrummet själv?

Försäkringsbolagen har lite olika strikta policies när det kommer till råd och regler för badrumsrenovering. Vid en eventuell skada och försäkringsärende kan försäkringsbolag kräva att våtrumsintyg kan uppvisas. Men de flesta försäkringsbolag nöjer sig med om man kan styrka att arbetet utförts på ett fackmässigt sätt och enligt de byggnormer som gällde vid tidpunkten för renoveringen. Ett gott råd är att undersöka vad just ditt försäkringsbolag säger om badrumsrenovering.

Eftersom att badrummet utsätts för mycket slitage och rinnande vatten så är det också där risken är störst för att fukt- och vattenskador uppstår. För att undvika tråkiga överraskningar är det såklart viktigt att göra tätskikt och annat renoveringsarbete i badrummet på ett fackmannamässigt sätt. Framförallt din egen skull, för vatten vill man inte ha in i väggar och golv innanför tätskiktet.

Rivning av badrummet själv

Om du står inför en total badrumsrenovering så innebär det att allt ska rivas ut. Eftersom att badrum är hårt belastade av slitage och vatten så är den tekniska livslängden i regel 15-20 år, vilket innebär att man sällan bara delvis river ut badrummet. Detta för att garantera att tätskikt, avlopp, golvbrunnar och vattenrör uppfyller gällande byggnormer och standard. 

Om badrummet och golvbrunnen är äldre än 1990 så ska golvbrunnen alltid bytas ut mot en ny för att följa GVK:s regler.  Det innebär att allt ska rivas bort ned till golvbjälklag och väggreglarna. Golvbrunnen får ofta bilas upp med en borrhammare, då den sitter antingen ingjuten i betong eller i flytspackel. Att riva ut allt i ett badrum, inklusive golvbrunn, är ofta något som den händige klarar av på egen hand. Viktigt är att försäkra sig om att vattnet först kan stängas av till blandare, WC-stol och eventuella vattenfyllda radiatorer, innan dessa kan tas bort.   

Att riva ut allt, och slänga, på egen hand är ofta ett smart sätt att spara in arbetstid på hantverkare. Men innan väggar och golv täcks med skivor så ska ofta avlopp, vatten och elinstallation förberedas och dras. 

Installation av el i badrum själv

Elinstallation finns reglerat i elsäkerhetslagen och det mesta av fast installation av el och elarbete i badrum får man helt enkelt inte göra som lekman. Detsamma gäller installation av elektrisk golvvärme. Det finns dock golvvärme med lågspänning och annan el med lågspänning som är godkänd för en lekman att koppla in på egen hand. 

Om du säkert vet hur du ska göra så får du på egen hand sätta apparatuttag och apparatdosor. Men att utöka eller ändra den fasta elinstallationen får du inte göra på egen hand.  

Göra VVS-arbeten i badrum på egen hand

Generellt kan man säga att om vattnet går att stänga av till det du ska byta, med en ballofix eller kulventil, så kan du göra det själv. Detta gäller exempelvis byte av WC-stol och handfat med blandare. Duschblandare har ofta inte en synlig ballofix eller kulventil som det går att stänga av vattnet med inne i badrummet. Då behöver man istället stänga av vattnet till hela huset eller lägenheten. Är man det minsta osäker ska man prata med någon som verkligen vet, helst en professionell VVS-installatör.

Men för den händige som vill göra så mycket som möjligt av rörarbete själv så är det inte lika tydligt vad man får och inte får göra, till skillnad från elarbeten. 

VVS-arbeten som alltså handlar om vatten, värme och sanitet får man till stor del göra själv. Däremot kan det krävas bygganmälan eller bygglov för åtgärden du planerar, men det är ju egentligen en annan sak och kan gälla renoveringsprojektet som helhet. 

Det är ändå ett bra råd att anlita en behörig fackman, helst auktoriserad av branschorganisationen Säker Vatten- Detta så fort arbetet gäller att ändra om i vattentillförseln med nya rördragningar och anslutningar, eller kanske sätta in ett nytt avlopp. 

Av egen erfarenhet så är avloppsrör enklare och “säkrare” byta ut och montera på egen hand. Har du en god kontakt och dialog med din VVS:are så kan denne kontrollera att det ser ok ut innan exempelvis golvet täcks med spånskivor. Men när det kommer till trycksatta vattenledningar och nya avlopp så bör man anlita en VVS:are som kan sin sak, även om det inte finns något lagkrav. 

Får man flytspackla badrum själv?

Ja, man får flytspackla badrummet själv. Men det är ett moment som många drar sig för att göra på egen hand, vilket är fullt förståeligt eftersom ett badrum måste ha ett korrekt fall för att vatten ska rinna dit det ska och inte någon annanstans. I delar av badrummet som har golvbrunn och kontinuerligt utsätts för vatten ska ett korrekt fall vara inom intervallet 7-20 mm/m (motsvarar 0,7-2,0% lutning). 

Eftersom flytspacklingen hamnar innanför tätskiktet, alltså under det, så får man och kan man göra det själv. Men det är en stark rekommendation att ha en dialog både med VVS:aren som kopplar in och trycktestar eventuellt golvvärme och plattsättaren eller mattläggaren som gör tätskiktet. Är de OK med att du gör vissa moment finns det ofta en hel del du kan göra på egen hand. Exempelvis förbereda golvet för flytspackling genom att täta springor och håligheter, för att inget spackel ska rinna ut. Du kan ofta själv lägga ut rotnät, även kallat spackelnät, och lägga ut och fästa golvvärmerör i en slinga. Innan flytspackling så måste golvvärmeslingan (vattenburen) provtryckas och kontrolleras så att inga läckage förekommer. I denna artikel kan man läsa mer om hur mycket golvvärme bygger i höjd och vilket typ av golvvärme som är lämplig att välja.

När det kommer till själva flytspacklingen så är det ett bra råd att ta hjälp av någon som gjort det förut, eller bara för att få ett par extra händer och ögon som ser till att fallet blir rätt och ytan jämn och fin.

Recent Content