Hur mycket höjs golvet med golvvärme?


Vid renovering är det vanligt att ersätta radiatorer eller element med golvvärme, men hur mycket påverkar det golvnivån?

När man lägger golvvärme på bjälklag bygger golvvärmen mellan 5 mm till 22 mm i golvnivå  beroende på val av golvvärmesystem och golvtyp. Den lägre bygghöjden ger generellt elektrisk golvvärme, vilket kan lämpa sig för mindre rum som badrum, medan den högre bygghöjden gäller vattenburen golvvärme. Vattenburen golvvärme i golvvärmeskivor kan ofta innebära att bygghöjden blir oförändrad.

Hur mycket bygger golvvärme i höjd?

Väljer man vattenburen golvvärme så behöver kan man räkna med att den nya golvnivån höjs mellan 13-22 mm jämfört med utan golvvärme. I bästa fall höjs inte golvnivån alls. Men det beror också på vilket golv man lägger. 

Den lägre bygghöjden får man med speciella golvvärmeskivor av cellplast, som jag skriver om lite längre ned. Den högre bygghöjden på 22 mm innebär att spårade värmeskivor i sågspån läggs direkt på golvbjälklaget. Detta innebär i praktiken att golvet egentligen inte alls behöver bli högre jämfört med om man inte har golvvärme. Väljer man parkettgolv exempelvis så hade man ändå behövt ett stumt underlag under, som ett undergolv eller golvspånskiva på 22 mm. Undantaget är om du väljer en golvtyp som är tunnare, exempelvis en plastmatta, laminatgolv eller linoleumgolv. Då kan golvleverantören rekommendera att en extra spånskiva, fibergipsskiva eller golvgipsskiva på ca 10-15 mm läggs ovanpå golvvärmeskivan för att ge golvet tillräckligt bärighet och stumhet.  Detta beror på att den spårade golvvärmeskivan inte är fullt så stark och bärande som en normal golvspånskiva, på grund av spåren som är 18 mm djupa. I synnerhet där spåren vänder är värmeskivan väldigt skör och kräver också extra stöd underifrån

Spårad golvvärmeskiva för vattenburen golvvärme

Generellt är 22 mm spårade golvvärmeskivor i sågspån en vanlig, kanske den vanligaste, metoden för vattenburen golvvärme på träbjälklag. Om man ersätter ett gammalt undergolv med dessa skivor kan man som sagt i flera fall undvika en högre golvnivå, givetvis beroende på hur mycket själva golvet bygger jämfört med vad som legat där tidigare. 

För att lägga spårad golvvärmeskiva behöver det gamla golvet och undergolvet då rivas bort innan läggning. Äldre hus har ofta ett undergolv av någon form av spontat material, ofta ett gammalt massivt trägolv. Det kan förstås vara väldigt olika och ibland händer det att man stöter på ett fint gammalt plankgolv som man hellre vill behålla och behandla som ett gammaldags skurgolv. 

När jag exempelvis själv skulle lägga golvvärmeskivor vid renovering så ersatte jag ett gammalt och slitet massivt trägolv på 30 mm med 22 mm golvvärmeskivor. Eftersom det tidigare hade legat ett 14 mm parkettgolv på det massiva golvet och jag skulle lägga ett 20 mm furugolv på golvvärmeskivorna, så blev det nya golvet inte högre utan faktiskt någon millimeter lägre!

Bygghöjd för elektrisk eller vattenburen golvvärme på befintligt golv 

Vill man av olika anledningar inte ta bort det gamla undergolvet så kan man lägga in tunna golvvärmeskivor av spårad cellplast, för vattenburen golvvärme. Dessa finns ner till 13 mm tjocka och innebär att golvhöjden oftast bara behöver höjas med någon centimeter beroende på hur mycket det tidigare golvet byggde. Golvvärmeskivor i cellplast fungerar med i princip alla typer av golv. Det man ska tänka på är att vid läggning av tunna golv, som plastmatta, så krävs ett extra skivmaterial mellan golvvärmeskivan och golvet, för att ge golvet tillräcklig stabilitet. 

Elektrisk golvvärme ger i regel en låg bygghöjd på mellan 5-10 mm. Det är särskilt lämpligt i mindre utrymmen och vid renovering där det inte är lönsamt eller praktiskt möjligt att lägga vattenburen golvvärme. Exempelvis när ett badrum eller hall ska få nytt klinkergolv.

Bygghöjd för golvvärme i badrum 

I badrum med våtzon 1 (som innehåller golvavlopp från dusch eller badkar kort och gott) krävs att det finns ett fall i golvet som låter vattnet rinna mot golvbrunnen. Detta skapas oftast med en avjämningsmassa som flytspackel. Det finns även skivor för fallbyggnad som är godkända.

Det man ska tänka på är att flytspacklet ska bygga en viss höjd över golvvärmen. För elektrisk golvvärme brukar man rekommendera minst 15 mm på lägsta stället, alltså vid golvbrunn. För vattenburen golvvärme är det 15 mm ovanför slangen på lägsta stället, eller minst 30 mm flytspackel som tunnast som gäller. Detta för att plattan, som flytspacklet utgör, ska bli tillräckligt stark.

Tar man vattenburen golvvärme som exempel blir bygghöjd vid lägsta punkten, vid 12 mm vattenslang, något förenklat:

Armeringsnät 5 mm + vattenslang 12 mm + flytspackel 15 mm = 32 mm vid lägsta punkt. 

Med normalt fall på 10 mm ger det 42 mm flytspackel i badrummet. Ovanpå detta kommer fix och klinker eller liknande. Räkna med ca 10 mm, alltså total bygghöjd ca 52 mm.

Tänk på att om det ska flytspacklas på en spårad golvvärmeskiva 22 mm så krävs ett regelavstånd på CC300 för golvbjälkarna. Detta för att ge ett stumt golv som tål belastning från avjämningsmassan/flytspacklet och de keramiska plattorna, ofta klinkers, samt rörelser i konstruktionen som kan orsaka sprickbildningar i golvet. 

Vilken typ av golvvärme är lämplig vid renovering?

Vattenburen golvvärme i golvvärmeskivor är vanligt förekommande vid renoveringar.  Golvvärmeskivor läggs antingen på golvbjälklaget eller på befintligt golv. Vid nybyggnation är det närmast standard att gjuta in golvvärme i grundplattan till bostadshus idag, medan spårade golvvärmeskivor läggs på övervåningen. För att inte tappa takhöjd i onödan så är det viktigt att tänka på vilken typ av golvvärmesystem man ska välja. Det ska förstås också vägas mot hur omfattande renoveringen är tänkt att vara.

Vad ska man tänka på innan man väljer golvvärmesystem?

Vid renovering och installation av golvvärme är man ofta intresserad av att behålla så mycket takhöjd som möjligt. Men det är inte bara hur mycket golvvärmen bygger i höjd som avgör valet. Här är en enkel checklista att ta hjälp av vid valet av golvvärmesystem:

  1. Finns det redan vattenburna radiatorer eller element, alltså är det redan cirkulerande varmvatten som värmer huset? JA eller NEJ?
  2. Ska det läggas golvvärme på en större yta, t.ex. flera större rum som kök, vardagsrum, allrum, eller ett helt våningsplan? JA eller NEJ?

Om svaret är JA på båda frågorna så är det en klok idé att kika på vattenburen golvvärme, eftersom att husets uppvärmning från t.ex. en bergvärmepump eller luft/vatten-värmepump redan står för uppvärmningen. Även om startkostnaden för installationen av vattenburen golvvärme mätt i arbetstid och material är större än för golvvärme med elslinga. Det är alltså viktigt att ur ett långsiktigt perspektiv planera och räkna på valet av golvvärmesystem innan man sätter igång. Det är lika viktigt som hur golvet ska byggas upp för att inte tappa takhöjd i onöda.

Förutom den upplevda effekten av en lägre takhöjd, så kan en höjd golvnivå påverka placeringen av apparatdosor för elinstallation, beroende på valet av golvsocklar och listverk. Men mest avgörande för valet av golvvärmesystem bör vara energiåtgång, husets uppvärmning, storlek på rummet och ytorna som ska beläggas med golvvärme och om golvvärmen ska stå för husets uppvärmning eller endast ge en komfort och behagligt golv att gå på vintertid.

Elektrisk golvvärme har den stora fördelen att den ger låg bygghöjd och att den inte kräver lika stort ingrepp. Tänk dock på att installationen ska utföras av en behörig elektriker.

Recent Content